Ompelimo seuraa tarkasti työvaatteen kuntoa. Ompelijat tietävät, missä vaiheessa vaate on syytä korjata ja milloin on järkevämpää siirtää vaate kierrätykseen.
Clewor valitsee asiakkaan tarpeisiin juuri oikeat
työvaatteet, jotta ne olisivat lähtökohdiltaan jo mahdollisimman kestävät. Kun vaate on valittu oikein, korjaamisen tarve pienenee.
– Pidennämme vaatteen korjausväliä entisestään sen tullessa meille teolliseen pesuun. Vaate pestään juuri sille sopivalla pesumekaniikalla sekä oikealla määrällä pesuainetta ja vettä, liiketoimintapäällikkö
Annastina Liedes kertoo.
Työnkuvasta riippuen työvaatteiden käyttöikä pitenee kolmesta kuukaudesta jopa pariin vuoteen korjausompelun ansiosta.
Työvaatetta korjataan niin kauan kuin se on järkevää
Cleworilla työskentelee kolme ammattitaitoista ompelijaa. Työvaate korjataan aina, jos sillä voidaan oikeasti pitkittää tekstiilin käyttöikää ja vaate suojaa käyttäjäänsä vielä korjauksen jälkeen. Vaatteet korjataan aina standardien mukaisilla materiaaleilla.
”Emme polta kierrätykseen meneviä vaatteita vaan kaikki kierrätetään, mikä on mahdollista.”, liiketoimintapäällikkö Annastina Liedes sanoo.
Työvaate menee kierrätykseen, kun se on vanha ja sitä on korjattu niin monta kertaa, että koko vaate täytyisi paikata uudestaan tai esimerkiksi ommella kokonaan uusi hiha tai lahje.
– Käytöstä poistuvat työvaatteet eivät pääsääntöisesti mene kokonaisuudessaan kierrätykseen. Yleensä vaatteissa on jäljellä hyväkuntoista kangasta, jonka leikkaamme talteen ja käytämme paikkamateriaalina muissa työvaatteissa. Otamme poistotekstiileistä talteen myös nappeja ja kumilenksuja myöhempää käyttöä varten, laatu- ja hygieniavastaava
Mirkka Pöllä luettelee.
SmartWear® on helppo, turvallinen ja kustannustehokas
SmartWear®-työvaatepalvelun asiakas on automaattisesti mukana käytöstä poistettujen tekstiilien kierrättämisessä. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia vanhan tai käytöstä poistetun tekstiilin hävittämisestä tai kierrättämisestä.
”Yleensä vaatteissa on jäljellä hyväkuntoista kangasta, jonka leikkaamme talteen ja käytämme paikkamateriaalina muissa työvaatteissa”. Kuvassa Cleworin laatu- ja hygieniavastaava Mirkka Pöllä.
Cleworin ompelimossa asiakas ja hänen työvaatteensa tulevat tutuiksi. Ompelimo seuraa tarkasti tekstiilin kuntoa ja tietää, milloin vaate olisi syytä korjata tai vaihtaa kokonaan eri malliin, jos vaate ei kestä työssä niin hyvin kuin se voisi.
– SmartWear® on asiakkaalle helppo ja turvallinen palvelu. Pystymme laskennolla todistamaan, että SmartWear® on kustannustehokas pitkällä aikavälillä, koska me voimme tarvittaessa hyödyntää asiakkaan vanhan vaatekannan loppuun ennen kuin se korvataan uudella. Pystymme kokonaisuudessaan mukautumaan hyvin asiakkaan tarpeisiin, Annastina Liedes kehuu.
Työvaatteiden uusi elämä lankana ja terassituolina
Käyttöikänsä päässä olevat työvaatteet Clewor kerää ja lajittelee materiaaleittain. Pari kertaa vuodessa Cleworilta lähtee rekka-autollinen poistotekstiileitä Rester Oy:n kierrätyslaitokselle Paimioon.
Rester valmistaa yritysten poistotekstiileistä ja tuotannon sivuvirroista pumpulimaista kierrätyskuitua. Kierrätyskuitua voidaan käyttää raaka-aineena lähes minkä tahansa tuotteen valmistuksessa. Kierrätyskuidusta valmistetaan mm. lankaa, eristemateriaaleja, akustiikkalevyjä, huopavalmisteita ja komposiittia.
Loppuun käytetyistä SmartWear-työvaatteista valmistetaan huopaa, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi ääni- ja lämmöneristemateriaaleissa. Kuvassa on valmista kierrätyskuitua.
– Istun parhaillaan komposiitista valmistetussa terassituolissa, jossa on käytetty poistotekstiileistä valmistettua kierrätyskuitua, naurahtaa Resterin ympäristöasioista vastaava
Minna Ainonen.
Prosessissa tekstiilit avataan mekaanisesti kierrätyskuiduksi. Tekstiileistä poistuu prosessin aikana kaikki kovat osat kuten vetoketjut, napit ja SmartWear®-sirut, joista Clewor on poistanut kaikki tiedot.
Mekaanisessa prosessissa poistotekstiilit leikataan ensin pienemmiksi paloiksi, jonka jälkeen ne rouhitaan kuitutasolle. Valmiista kierrätyskuidusta ei voi tunnistaa keneltä tekstiili on tullut.
– Kierrätyskuidun valmistuksessa käytetään hyvin vähän vettä ja kemikaaleja. Käyttämämme kemikaalit eivät ole haitallisia luonnolle tai ihmiselle, Ainonen sanoo.
Rester pyrkii ottamaan vastaan mahdollisimman monia eri materiaaleja. Jotkut materiaalit eivät vielä toistaiseksi sovi mekaaniseen prosessiin. Rester kuitenkin kehittää jatkuvasti prosesseja, jotta tulevaisuudessa voitaisiin hyödyntää mahdollisimman montaa eri materiaalia.
Katso videolta, miten kierrätyskuitua valmistetaan:
Valmis kierrätyskuitu pakataan 200 kg paaleihin, joista suurin osa kuljetetaan tällä hetkellä muualle Eurooppaan. Suomessa kierrätyskuitua menee parille toimijalle.
Vuonna 2022 Rester vastaanotti yhteensä noin miljoona kiloa poistotekstiilejä. Nyt vuotta myöhemmin poistotekstiilejä on tulossa koko vuodelta vieläkin enemmän.
– Yritykset ovat pikkuhiljaa heränneet, että myös poistotekstiilejä tulisi kierrättää oikein. EU:ssa yritysten on erilliskerättävä poistotekstiilit vuodesta 2025 alkaen. Suomessa säädös astui voimaan jo tänä vuonna, Ainonen sanoo.
Vuonna 2022 SmartWear-asiakkaiden poistotekstiilejä kierrätettiin 1735 kg. Kierrättämämme kuidun avulla säästettiin 910 875 litraa vettä ja 5539,9 kg CO2-ekv kasvihuonekaasupäästöjä.